Reviews

Mijn eerste truffeljacht

3 december 2023

Ik had het voorrecht om deel te nemen aan een onvergetelijke truffelzoektocht in het prachtige Italië, en ik kan met zekerheid zeggen dat het een ervaring was die al mijn verwachtingen overtrof. Deze truffelervaring bood niet alleen een diepgaande kennismaking met de fascinerende wereld van truffels, maar het opende ook mijn ogen voor de warmte van de Italiaanse gastvrijheid en de rijke culinaire tradities.

Vanaf het moment dat we aankwamen, werden we hartelijk verwelkomd door de gepassioneerde truffeljager Stefan die zijn kennis en liefde voor deze kostbare delicatessen met ons deelden. Het enthousiasme en de toewijding van Stefan was aanstekelijk, en hij nam de tijd om de geheimen van truffeljacht met ons te delen, van het herkennen van de juiste bomen tot het werken met prachtig getrainde truffelhonden.

Het hoogtepunt van de ervaring was natuurlijk de daadwerkelijke truffelzoektocht in de adembenemende Italiaanse natuur. Onder de schaduwrijke eiken en hazelaars voelden we de opwinding van het speuren naar deze verborgen schatten, geholpen door de scherpe neuzen van de truffelhonden. Het was een waar genot om te zien hoe deze dieren vol passie hun werk deden, en we konden niet anders dan onder de indruk zijn van hun vaardigheid en toewijding.

Na de succesvolle jacht werden we beloond met een heerlijke truffelproeverij. Stefan bereidde een culinaire hoogstand met de verse witte truffels die we hadden verzameld. Het gerecht was een smaakexplosie, doordrenkt met de unieke aroma’s van de truffels.

De algehele ervaring was niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam. Ik verliet Italië niet alleen met een culinaire herinneringen, maar ook met een dieper begrip van de truffelcultuur en de inspanningen die worden geleverd om deze delicatesse te koesteren.

Kortom, als je op zoek bent naar een unieke, boeiende en heerlijke ervaring in Italië, dan is een truffelzoektocht absoluut een must! Het combineert de prachtige natuur, de passie van de lokale bevolking en de onvergetelijke smaak van truffels op een manier die je nog lang bij zal blijven. Ik kan deze ervaring niet genoeg aanbevelen en kijk ernaar uit om opnieuw af te reizen naar deze betoverende regio voor nog meer truffelavonturen.

Tom van der Zwet

Great experience and insights

9 november 2023

The truffel hunting tour with Stefan was a great experience with many insights on the truffel culture in this area. He’s a great guide and host who shares his broad knowledge on truffels with his guests. We’ll keep this experience with him in our memories as it was an outstanding deep dive into “Le Marche”.

Susanne Wolfgang

Echt geweldig

10 juli 2023

Dit was echt een geweldige ervaring.

Het voelde echt ECHT. Geen poespas maar mega leuk en leerzaam.

Highly recommend!

Reinier

Prachtige ervaring

3 juli 2023

Dat truffels bijzonder en lekker zijn wisten we al, maar waar ze groeien nog niet. Totdat we tijdens ons bezoek aan vrienden in Italië, de kans kregen mee te gaan op truffeljacht. Met twee gediplomeerd en ervaren truffelzoekers gingen we in de vroege ochtend op pad met de hond. Al snuffelend over de bosgrond geeft de hond aan waar hij truffels ruikt en krijgt daarvoor een beloning. Een prachtig samenspel tussen baas en hond. Het was een fantastische belevenis voor ons en vanaf nu is een truffel nog lekkerder!

Marchien en Daan

Betty en Carel.in le marche

2 juli 2023

In le Marche opent het truffelseizoen op 1 juni. Vanaf dan mogen er truffels gezocht en uitgegraven worden.

We hebben via Stefan (Kragten) en Jacqeline (Sajet- mijn oud collega) een afspraak met Giorgio. Giorgo én Stefan zijn officieel (dus gediplomeerd) ”Tartufaio”.

Om 7.30u staan we klaar bij Caffe del Ponte in Abbadia di Naro. Eerst koffie en, volgens het gebruik, een klein drankje en dan rijden we naar het zoekgebied van vandaag. Het gebied is eigendom van Giorgio en hij bewerkt het samen met zijn broer om de meest gunstige omstandigheden te creëren voor de zwarte zomer- en later de witte wintertruffel. Giorgio en Stefan zoeken beiden met honden, niet met varkens zoals men soms hoort.

Vandaag is Lila mee en onze hond Quinty. Lila is, net als de andere honden van Giorgio, vanaf pup opgeleid om te speuren naar truffel.

Ze is laaiend enthousiast en als ze er één

vindt moet je snel zijn, want anders heeft ze ‘m al uit de grond gekrabbeld en opgegeten. En dát is absoluut niet de bedoeling.

Wat je verder nodig hebt… heel veel kennis – van het terrein, de bomen en struiken die de ontwikkeling versterken, de bodemgesteldheid, zichtbaar weinig of geen onkruid, een goede hond, veel geduld, goede benen (soms wordt er veel geklommen) – en je moet er plezier in hebben.

Het is een kunst apart, dat is ons wel duidelijk. Als wij hadden moeten zoeken hadden we, zelfs na uitleg, vast met niets thuisgekomen. De hond geeft nl alleen de ”rijpe” truffels aan. De rest, ook al zie je ze net boven de grond piepen, laat je liggen. Die zijn voor een andere keer.

Quinty had nauwelijks aandacht voor het truffelgebeuren. Haar neus was meer gespitst op alle andere lekkere sporen, zoals hazen en wilde varkens.

Van die laatste zagen we de footprints nog in de grond en soms wat graafsporen. Zij zijn ook gek op truffels en andere knollen.

Na deze excursie, even naar Giorgio om de ”buit” te wegen, nog wat te leren over wichelroede lopen, en dan zit onze excursie erop, maar WIJ hebben nog een lekkere lunch in het verschiet.

De gevonden truffels worden direct door Stefan verwerkt en dat is natuurlijk smullen.

Geheel voldaan rijden we pas laat in de middag richting ons agriturismo in Urbania.

(Wel met het adres op zak waar we kwaliteitstruffel kunnen kopen om thuis verder na te genieten 😊)

Betty Mallee
5,0
5,0 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Uitstekend100%
Heel goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%
nl_NL