Verse truffel rechtstreeks uit Italie binnen 24 uur geleverd!

Stefan Kragten en Jacqueline Sajet, beiden liefhebbers van “Truffels” sinds 2020 ook verliefd op Italie. Lees hun verhaal HIER.

zwarte zomer truffel
zwarte wintertruffel
biancheti

De zwarte zomer truffel ofwel de Tuber Aestivum. Het seizoen loopt ongeveer van mei t/m oktober. 

De witte truffel, de Tuber Magnatum, het witte goud. Deze heeft een kort seizoen. Van oktober t/m januari te bestellen.

De zwarte winter truffel heeft een seizoen van november t/m maart. 

De Biancheti, Tuber Albidum Pico kunnen we voor u vinden van januari t/m april. 

Wat is een truffel?

Een truffel (Tuber) is een knolvormige zwam of paddenstoel die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar en wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.

Wat is zo bijzonder aan truffels? 

Truffels groeien onder de grond en zijn dus zeer moeilijk te vinden. Om truffels te vinden heb je honden of varkentjes nodig die getraind zijn om ze voor je te vinden. Doordat truffel zo moeilijk te vinden is, is het een zeer exclusief ingrediënt in de keuken, met name de witte truffel en varieert de prijs van week tot week. Truffel wordt vers en onbewerkt gebruikt op pasta’s en salades. Een speciale truffel schaaf is hiervoor nodig. 

Waar groeien truffels?

Truffels komen voor over de hele wereld, behalve op Antarctica. Zelfs in Nederland zijn begin 2020 op verschillende plekken wilde truffels ontdekt. De meeste truffels worden gevonden in het noordelijke Middellandse Zee gebied, met Umbrië in Italië en Frankrijk als de bekendste gebieden. De sporen van de truffel groeien onder het oppervlakte en worden verspreid door insecten. Dit in tegenstelling tot de sporen van andere vegetatie die meestal door wind of regen worden verspreid.

Truffels zoeken mag alleen op privé grond met toestemming van de eigenaar. Als je in het bezit bent van een vergunning, mag je ook op publieke grond met 2 loslopende honden zoeken naar truffels.

Elke truffel heeft zijn eigen voorkeur m.b.t de plant waar hij mee samenleeft. Uiteraard moet de grond, de luchtvochtigheid en de temperatuur aan specifieke voorwaarden voldoen om een optimale omgeving te creëren MAAR zonder de juiste, bijbehorende planten zal je geen truffels vinden.

Meest bekend zijn de eikenbomen, maar ook populieren en hazelaars zijn plantsoorten en bomen waar truffels worden gevonden.

De truffel gaat een symbiose aan met de plant. De wortel (= radice) voorziet de truffel van water, de truffel houdt andere parasieten tegen. De bodem waar de truffel groeit moet van nature rijk aan kalk zijn en een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters is het beste.

Bij het oogsten van de truffel is het van het grootse belang om de wortels van de plant in tact te houden en de aarde die van de truffel afkomt terug te leggen op de vindplaats.

Zo heb je (als je dat goed doet) volgend jaar weer truffels op dezelfde plaats

Video afspelen
truffel zoeken
truffel zoeken in italie
nl_NL