Truffle hunting with Jacqueline and Stefan

Getting to know the Truffle region

Stefan en Jacqueline hebben elkaar  in 2010 geleden leren kennen. Jacqueline had reeds een aantal jaren haar eigen award-winning reisbureau in Driebergen-Zeist. Stefan gaf op een gegeven moment aan dat hij zo graag een keer truffel in Italië zou willen gaan zoeken. Jacqueline kende al een ‘Tratufaia’ in Le Marche Italië die haar 3 jaar daarvoor had laten zien hoe je truffel zoekt en vindt. Zo gezegd, zo gedaan, een lang weekend truffel zoeken in Italië was binnen een mum van tijd georganiseerd.

Bij aankomst maakte het stel gelijk kennis met Giorgio en de honden waarmee ze de volgende ochtend vroeg op pad gingen om truffel te zoeken. Stefan kon zijn ogen en oren niet geloven toen er binnen no-time op een aantal plekken daadwerkelijk truffel werd gevonden. Hij beschuldigde  die goeie Giorgio er zelfs van de truffel daar neergelegd te hebben! Niets was minder waar uiteraard. Het bezoek vond plaats in februari wat een uitermate goede period is om de zwarte wintertruffel te vinden. Natuurlijk vindt een goed getrainde hond de zwarte truffel!

Stefan vond het nog steeds niet geloofwaardig maar had wel een nieuwe hobby: Truffel zoeken in Italië. Want ja truffel zoeken in Nederland is nog steeds niet mogelijk alhoewel het kweken van truffel in Nederland nu wel mogelijk is op een aantal plaatsen.

Inmiddels zijn we nu 10 jaar verder en aangezien zowel Stefan als Jacqueline beiden verknocht zijn geraakt aan Italië en met name aan het truffel zoeken, hebben ze sinds 2019 hun eigen huis in Le Marche met een stuk eigen truffelgrond en is Giorgio als familie voor hen.

De honden, zijn hun grootste vrienden en samen op pad in de vroege ochtend om naar deze zalige truffels te zoeken, is gewoon iedere keer weer een feestje.

Truffels zoeken in Italië met Jacqueline en Stefan – de ins en outs

A day of searching for Truffle

The alarm wakes you up at 04:30am, a cup of coffee at the local café with a sandwich and then we drive to our friend to pick up 2 dogs.

It is important to decide the evening before which dogs will go with us, because they will get less food than the other dogs.

Then we get in the car and drive to our area, the tension rises what will we find today?

As soon as we let the dogs go, they have to let go of their energy for a while. They run wild through the beautiful hills of ‘Le Marche’ to do their needs and then come running fast because their game is about to start!

De honden ruiken vaak van veraf al dat er ergens truffels liggen. Dat betekent vaak dat we heel snel heuvel op, heuvel af moet klimmen om ze bij te houden, anders eten ze ze snel zelf op en dat is niet de bedoeling uiteraard!

Op het moment dat we bij de honden zijn en ze gaan ruiken, de staart gaat kwispelen en ze gaan als een malle graven dan weten we ER ZIT TRUFFEL. Dan is nog de vraag wat voor soort truffel en hoe groot of klein is deze is want daar draait het allemaal om bij het zoeken van truffel.

Dit maakt truffel zoeken als hobby zo geweldig, je weet niet waar ze liggen en hoe groot of hoe klein ze zijn, de spanning stijgt.

Als de honden de plek aan hebben gewezen, krijgen zij alvast als beloning een hondenkoekje. Zo blijven ze op afstand van de vindplaats en gaan ze niet onze truffel opeten!

Dan begint voor ons het werk. Rustig graven we eerst met de handen de aarde om de plek uit. Is de aarde te hard dan gebruiken we onze speciale truffelschep.

Dit hulpmiddel heeft een speciale punt waarmee je de aarde rondom de vindplaats los kunt maken.

Het kan zo zijn dat de truffels nog 3 meter verderop liggen. Dat is zeker bij de witte truffel vaak het geval. Truffel zoeken betekend: geduld hebben en graven en soms wat extra hulp inroepen van de honden. Uiteindelijk  kan dit soms 1,5 uur of langer duren MAAR uiteindelijk is daar de beloning een prachtige witte truffel… De honden blij en wij blij 

en_GB